Šķirnes

Dzeltenastes melnā kakadu izvēle

Dzeltenastes melnā kakadu izvēle

Dzeltenastes melnais kakadu (Calyptorhynchus funereus) ir unikāla un lieliska suga, kas izplatīta Austrālijas austrumu mitrajos mežu apgabalos no Kvīnslendas līdz Tasmānijas un Austrālijas dienvidiem. Ļoti maz putnu ir sastopami nebrīvē, izņemot zooloģiskos dārzus un specializētās privātās kolekcijas. Dzeltenastes melnie kakadu un citas kakadu sugas var būt ļoti ilgu mūžu (iespējams, ap 50 gadiem), bet precīzs dzīves ilgums nav zināms.

Dzeltenastes melnais kakadu apdzīvo eikaliptu mežus, it īpaši gar upēm, barojoties ar priedēm, eikaliptu, kazurīnu, akacijām un arī no koka garlaicīgu kukaiņu kāpuriem. Viņi ir klejotāji un pārvietojas, meklējot barību ganāmpulkos, kuros ir līdz 2000 putnu.

Izskats un personība

Dzeltenastes melnie kakadu ir lieli, liesi un stingri melni kakadu ar guļus cekulām. Vīriešus un sievietes var atšķirt ar krāsošanu. Tēviņš ir melni melns, izņemot platus dzeltenus paneļus astes sānu spalvu vidū, dzeltenus ausu plankumus un sarkanus acu gredzenus. Mātītes apakšpusē ir gaiši dzeltens ķemmīšgliemene, lielāks dzeltens ausu plāksteris un pelēki acu gredzeni. Astei ir dzelteni oranžas krāsas paneļi ar melnām joslām.

Dzeltenastes melnie kakadu pēc dabas ir maigi. Viņi ir samērā mierīgi, izņemot audzēšanas aicinājumu. Viņu retums ārpus Austrālijas padara maz ticamus, ka tie būs pieejami mājdzīvniekiem, un tikai reti jūs redzēsit pavadoni dzeltenas krāsas melno kakadu.

Dzeltenastes melnie kakadu ir zinātkāri un mīl košļāt objektus viņu apkārtnē. Viņu jaudīgie knābji bija paredzēti koku košļāšanai, un tie ir diezgan iznīcinoši, ja tiem ļauj asarēt mēbeles. Viņiem vienmēr jābūt aprīkotiem ar rotaļlietām, koka blokiem vai zariem, ko viņi var košļāt.

Barošana

Ar dzelteno asti melnajiem kakadu jābaro noteikts (granulēts vai izspiests) uzturs kā laba uztura pamats. Diēta katru dienu jāpapildina ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, lai bagātinātu dažādību un psiholoģisko stāvokli. Katru dienu pabarojiet apmēram 1/3 tase formulēta uztura un 1/3 tase svaigu augļu un dārzeņu. Jūs varat viņiem katru dienu piedāvāt arī 2–3 lielus riekstus, vēlams valriekstus, pekanriekstus, makadāmijas riekstus, mandeles vai filbertu. Ja jūs piedāvājat zemesriekstus, vispirms tos sasmalciniet un pārbaudiet, vai nav sēnīšu. Dzeltenastes melnie kakadu pēc būtības parasti ir liesa un, visticamāk, nekļūs liekais svars, un vitamīnu piedevas nav vajadzīgas putniem, kuri ēd noteikto diētu. Tomēr papildu košļāšanai jums vajadzētu nodrošināt svaigas zarus.

Audzēšana

Dzeltenastes melnos kakadu nebrīvē ir grūti izaudzēt. Viņiem nepieciešama plaša zona ar privātumu. Laba izvēle būru celtniecībai ir viena colla pa collai ar 12 metinātiem stiepļiem. Iznīcinošiem putniem ķēdes posms ir visizturīgākais ievietošanas sprostā materiāls. Ieteicamais būra izmērs ir 5 pēdas plats, 8 pēdas garš un 12 pēdas garš.

Ligzdošanas kārbai jābūt atvērtai augšpusē 24 collas līdz 24 collas un 48 collas vertikāli. Koka ligzdas kastes košļāšana var stimulēt reproduktīvo uzvedību. Viņiem jābūt aprīkotiem ar zariem, kurus viņi var izmantot, lai ligzdojot ligzdā.

Inkubācijas periods ir aptuveni 27 līdz 30 dienas, un sajūga lielums parasti ir no vienas līdz divām olām. Dzeltenastes melnos kakadu var būt grūti novietot aizmugurē, un to vajadzētu mēģināt veikt tikai ļoti pieredzējušiem rokas padevējiem. Ideālā gadījumā cāļi būtu jāaudzina vecākiem, lai izvairītos no nospiedumiem.

Kaķenes vīrieši bieži kļūst agresīvi pret saviem biedriem. Lielu lidojumu dēļ, kas nepieciešami šai sugai, tēviņu nedrīkst apgriezt tāpat kā citas kakadu sugas.

Audzējot kakadu, jāņem vērā troksnis un kaimiņu tuvums. Ja kakadu tiek turēti ārpus telpām, naktī bieži zvana, it īpaši pilnmēness laikā. Dienvidu štatos sprostos jābūt pasargātiem no oposuma, lai novērstu parazīta iedarbību Sarcocystis falcatula, kas var izraisīt letālu plaušu infekciju.